dijous, 24 de maig del 2018

15 Anys de la Final de Lansdowne Road. Final Stade Toulousain 22 - 17 USAP

Continuem recordant l'aventura europea de l'USAP a la Heineken Cup 2002 - 2003, amb l'últim episodi, la final.
Després d'haver eliminat Llanelli R.F.C. a Stradey Park a quarts de final i Leinster Rugby a Lansdowne Road a la semifinal, l'USAP tornava al mític estadi irlandès per disputar per primera vegada a la seva història, la final de la màxima competició continental.
El rival, un conegut de la lliga francesa, l'Stade Toulousain, que aquell any, disputava la seva segona final de la competició. El conjunt occità, havia sigut el guanyador de la primera edició de la Heineken Cup, la temporada 1995 - 1996 i buscava el seu segon títol per empatar al capdavant del palmarès amb Leicester Tigers.
L'USAP d'Olivier Saïsset, com als quarts de final i a la semifinal, no afrontava el partit com a favorit, buscant, de nou donar la sorpresa contra un rival més experimentat en aquest tipus de partits.
Davant 28.600 aficionats a les graderies de Lansdowne Road, els dos equips van saltar al terreny de joc amb L'Estaca de fons.
Al minut tres, els homes de Guy Novès obren el marcador amb un cop de càstig de Yann Delaigue que fa pujar el 3 - 0.
L'USAP intenta tímidament reaccionar i s'aproxima als vint-i-dos de l'Stade Toulousain, però el conjunt occità defensava fort i avortava qualsevol opció.
Al minut dotze, l'àrbitre principal, Chris White, va lesionar-se als isquiotibials i va ser substituït pel seu compatriota de la touche, Tony Spreadbury.
Als minuts divuit i vint-i-set, dos nous cops de càstig de Yann Delaigue, van situar l'avantatge occità en nou punts, 9 - 0.
Sis minuts, Vincent Clerc, aconseguia el primer assaig de la final, que transformava Yann Delaigue, fent pujar el 16 - 0.
Durant aquesta primera part, l'USAP té dues oportunitats de reduir el marcador, però Olivier Saïsset, obliga a jugar des de la touche en comptes d'anar a pals. Es busca escurçar el desavantatge amb un assaig, però no va sortir bé en cap de les dues ocasions.
Qui novament no va fallar en un nou cop de càstig, va ser Yann Delaigue, que va fer pujar el 19 - 0 abans del descans.
La final semblava sentenciada, l'Stade Toulousain guanyava de dinou punts i l'USAP havia de reaccionar a la segona part.
I a la segona part, l'USAP es va fer amb el control del joc. Al minut quaranta-quatre, un cop de càstig de Manuel Edmonds escurça la diferència a setze punts, 19 - 3.
Set minuts més tard, novament Edmonds amb un cop de càstig retalla el marcador, 19 - 6 amb vint-i-nou minuts per jugar.
Al minut cinquanta-set, nou cop de càstig a favor de l'USAP i novament Manuel Edmonds passa l'oval entre els pals, reduint a deu punts el desavantatge, 19 - 9.
Amb un assaig transformat i un cop de càstig, l'USAP empataria la final, però els minuts passaven i el marcador no es movia.
Al minut setanta, Manuel Edmonds torna a fer revifar l'esperança catalana amb un nou cop de càstig que deixa el desavantatge en set punts, 19 - 12.
L'USAP tenia deu minuts per intentar aconseguir un assaig i transformar-lo per forçar la pròrroga, però el temps corria i el marcador no es movia.
L'esperança es va acabar al minut vuitanta, quan un cop de càstig de Yann Delaigue, va fer pujar el, 22 - 12.
L'Stade Toulousain era campió d'Europa, però el partit encara s'allarga quatre minuts més, i l'orgull dels jugadors de l'USAP, permet a Pascal Bomati, marcar, tard, l'assaig del conjunt Sang & Or. Manuel Edmonds va fallar la transformació, però la final s'havia perdut, i s'havia perdut per una mala gestió de la primera part.
Queda el regust amarg d'haver lluitat fins al final per ser campions d'Europa, però la primera part va ser determinant per quedar-se a les portes del títol.

Stade Toulousain: 1 - Lecouls, 2 - Bru, 3 - Poux, 4 - Gérard, 5 - Pelous, 6 - Bouilhou, 7 - Brennan, 8 - Labit, 9 - Michalak, 10 - Delaigue, 11 - Clerc, 12 - Jauzion, 13 - Garbajosa, 14 - Ntamack i 15 - Poitrenaud.
Suplents: 16 - Servat, 17 - Soulette i 18 - Maka.
Entrenador: Guy Novès.

USAP: 1 - Peillard, 2 - Konieck, 3 - Mas, 4 - Thion, 5 - Álvarez-Kairelis, 6 - Le Corvec, 7 - Goutta, 8 - Murphy, 9 - Loustau, 10 - Edmonds, 11 - Cermeno, 12 - Manas, 13 - Giordani, 14 - Bomati i 15 - Souverbie.
Suplents: 16 - Dal Maso, 17 - De Besombes i 18 - Mallier.
Entrenador: Olivier Saïsset.

Àrbitre: Chris White (fins al minut 12) i Tony Spreadbury (a partir del minut 12).